Natuurpark

Landgoed Langeraar wordt een bijzonder natuurpark. Het historische slotenpatroon van langgerekte smalle verkaveling wordt weer zichtbaar. Er ontstaat een uniek watergebied wat in beeld aansluit op het oorspronkelijk cultuurhistorisch karakter van de plek. Binnen landgoed Langeraar wordt er verschillende type nieuwe natuur ontwikkeld. Een groot gedeelte van de natuur blijft open en gaat bestaan uit bloemrijke graslanden. Hierdoor blijft er goed zicht op het dorp en vanuit het buitengebied naar het dorp toe.  Het rietland en natter schraalland komt voor op natte tot vochtige bodems in het waterrijke deel van het landgoed. Binnen het landgoed komen verder kleine bosjes en laanbomen langs de ontsluitende ‘tiendwegen’. Binnen het bloemrijke gras komt tevens een hoogstam fruitboomgaard.

wintertaling riet

De voedselrijke Langeraarse plassen trekken grote aantallen watervogels aan, zoals smient, tafeleend en wintertaling. Er komen grote kolonies voor van blauwe reiger en aalscholver naast ransuil en boomvalk. Kikkers en padden zijn talrijk, daaronder komt ook de zeldzame rugstreeppad voor. Daarnaast trekt deze natuur verschillende soorten zoogdieren en bijzondere plantensoorten aan.  Door de natuurontwikkeling op Landgoed Langeraar ontstaan er mogelijkheden voor diverse flora en fauna om zich te vestigen in de nabijheid van reeds aanwezige natuur.

De natuur beleven voor recreanten is mogelijk doordat het landgoed wordt opengesteld voor het publiek. De ontsluitingsweg en tiendwegen zijn als openbare wandelpaden toegankelijk. Deze paden zorgen voor een grote recreatieve functie en maken het landgoed beleefbaar. Er ontstaat zo de mogelijkheid om een ommetje door en rondom het landgoed te maken. Door de verschillende natuurzones komen er deels wandel/vlonderpaden.

aalscholver Rietorchis